Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Fend kiling dorong le varrata ka ite tíe

Fend kiling dorong le varrata ka ite tíe

2007-aug-17

Azaz: “Íme az egyetlen, aki több, mint te vagy.” E szavakkal emelt az ég felé egy csöppséget az apja Nyugat-Afrikában. Nem tudom, olvasóim közül hány embernek mond valamit az a cím, hogy Gyökerek. Gyermekkoromban kedvelt sorozatom volt a tévében (nyolc részes; az amerikaiak az ilyet minisorozatnak nevezik), és azóta is várom, hogy talán a Filmmúzeum hajlandó megismételni vagy esetleg a Marco Polóhoz hasonlóan ezt is kiadja valaki DVD-n. A legszomorúbb az egészben, hogy amikor 2005-ben Angliában jártam, a kezemben volt: pimaszul olcsón árulta egy használtdévédé-bolt, és én tulok nem vettem meg, máig sem tudom megmagyarázni, miért (megvettem viszont öt fontért a Star Trek mozifilmsorozatot videokazettán, díszdobozban: akkor még magam sem tudtam, hogy a két sorozatnak lesz majd egy közös pontja).

A sorozat alapjául szolgáló Alex Haley-regényt azonban gyakran elolvasom; megkülönböztetett helyet foglal el a könyveim között. A történetet, családregényről lévén szó, nehéz feladat dióhéjban összefoglalni. Az a lényege, hogy egy Dzsuffure nevű, gambiai faluból a rabszolga-kereskedők 1767-ben több társával együtt elhurcolják Kunta Kintét, a tizenhét éves mandinka fiatalembert. (Az ő – régi és új – életéről szóló részek különben a legélvezetesebbek.) Kunta Toby néven kezdi meg rabszolga-életét, és az utolsó pillanatig sem adja fel a reményt, hogy egyszer majd viszontláthatja otthonát, görcsösen ragaszkodik nyelvéhez és szokásaihoz. Leszármazottai egyre jobban adaptálódnak, és szépen sikerül is beolvadniuk az amerikai társadalomba, a Kuntától hallott kifejezéseket és történeteket persze rendre továbbörökítik. Mintegy hat-hét generáció múlva aztán megszületik Alex Haley, a könyv írója, aki több, mint tíz évig tartó aprólékos és fáradhatatlan nyomozás után összeállítja a családfát, összerakja a mozaikdarabkákból a történeteket, majd Afrikába is eljut, ahol egy törzsi mesemondó, ún. griot csodák csodája! ősapjáról, Kuntáról is mesél…

LeVar Burton vizor nélkülTermészetesen megoszlanak mind az olvasói, mind a kritikusi vélemények arra vonatkozóan, hogy az elkészült regényben mennyi a valóság és mennyi a fikció. Nyilván az utóbbi van túlsúlyban, a párbeszédek, a kalandok többnyire fiktívek, a genealógiai adatok alighanem pontatlanok, de valójában nem is a dokumentumszerű hitelesség és a megcáfolhatatlan bizonyítékok adják a mű varázsát, hanem az, ami engem, fehér fiút is meghatott, több millió amerikai feketét pedig ráébresztett, hogy voltaképpen mindannyiuk ősapja ugyanazon az úton érkezett az Újvilágba, a gyökerekről nem érdemes elfeledkezni. A könyv nem mellékesen a legjobb történelmi regény a rabszolgaságról.

S hogy miért mesélem ezt egy olyan helyen, ahol leginkább sci-fi rajongók fordulnak meg?
Tessék csak alaposan szemügyre venni a főszereplőt!
Na, ki ez a színész?


15 comments

 1. Avatar of Annatar

  Segítségül kellett hívnom az IMDb-t, mert a kép alapján nem ismertem volna meg :D Érdemes megnézni a szereposztást, vannak ott még érdekes nevek ;)

 2. Avatar of sayed

  A Star Trek Jordyja, nem? Így ránézésre legalábbis ő ugrik be nekem, az igazi nevére viszont rá kellene keresnem, mert arról fogalmam sincs :) )

 3. Avatar of Chelloveck

  Elég a kép fölé menni az egérmutatóval!

 4. Avatar of sayed

  Hopp, a fenébe, ráadásul Geordi La Forge és nem Jordy. Pedig az sokkal jobban passzol rá, mert van egy ilyen kütyü is (Joint Optical Reflective Display) – azt hittem onnan származik a neve. :)

 5. Avatar of sayed

  Na ja, elég, tényleg, de szerintem még erre sincs senkinek szüksége. :) Emlékezetes Trek karakter.

 6. Avatar of skip

  Esküszöm, azt hittem OJ. (pironkodik)

 7. Avatar of corpus

  Péter! Te mindenből tudsz scifit csinálni? :-) (Tényleg az!!!! Anyám imádta a sorozatot, én nem annyira, de mivel egy tévénk volt, ha tetszett, ha nem, nézni kellett!!! De álmomban sem gondoltam volna!… :-D )

 8. Avatar of Annatar

  Upsz, bocsi a hosszú linkért…

 9. Avatar of Chelloveck

  Fú, arra a The Giftre meg a Next Generationre én is kíváncsi lennék. (Az eredetit a napokban néztem újra.) Egyébként tudtam, hogy ez lesz, már vártam is tulajdonképpen, mert ugye most van a 30. évforduló.
  A linkkel meg úgy látom, nincs gond, nem tolja le az oldalmenüt, jó helyen vannak a kötőjelek. De inkább átrakom négyszavas rákattintókába.

 10. Gondolom, ez érdekel: :)
  Gyökerek DVD

 11. (És tudok linket beszúrni! Eddig sose sikerült! :D )

 12. Avatar of Chelloveck

  De még mennyire, hogy érdekel!!!
  Ez ám a jó hír!!! Erre várok hosszú-hosszú évek óta!!!
  Köszönöm az infót. Az egész hátralévő évemet bearanyoztad!!!

 13. Így kell jó belépőt csinálni. :D

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin