Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Egy elveszett film nyomában

Egy elveszett film nyomában

2007-aug-24

Ha el kellene készítenem a kedvenc íróim tízes listáját, a skót Irvine Welsh előkelő helyet foglalna el rajta. Welsh műveinek hitelesen csengő hangja arra enged következtetnem, hogy ugyanonnan érkezett, ahonnan „hősei”, a skóciai munkásosztály (vagy inkább munkanélkülisegélyes-osztály) alkoholista, drogfüggő, kilátástalan jövőjű huszonéves fiataljai. Az írónak a Trainspotting című mű hozta meg az elismerést és az áttörést (magyarul a Trivium adta ki), ez laza szerkesztettsége miatt talán nem is annyira tekinthető regénynek, inkább novellafüzérnek, amelyet inkább a vissza-visszatérő szereplők közös élményei és emlékei tesznek összefüggő történetté. A műből az alapos megnyirbálás ellenére hangulatos – azóta az általam röhejes kifejezésnek tartott „kult” kategóriába sorolt – filmet készített Danny Boyle, a 28 nappal később rendezője, Ewan (Obi-wan!) McGregor főszereplésével: a filmet „A ’90-es évek Mechanikus narancsa” szlogennel hirdették a moziplakátok, jómagam erre figyeltem fel legelőször. És mielőtt az iménti, hármas sf-összefüggést tartalmazó mondat láttán meglepetten felkiáltana cOrpus barátunk, hogy e sorok írója még egy ilyen senkiházi proló tróger bagázsból is tud sci-fit csinálni, közlöm, hogy még el sem kezdtem igazán. :)

A történet folytatása is megjelent magyarul Pornó címmel (Konkrét Könyvek), ez a már sokkal inkább regényszerkezetű mű tíz év múlva kezdi el követni ismét a szereplők sorsát, ám a kettő között a Trivium Kiadó megjelentette A nagyokos seggfej című kisregény mellett rengeteg novellát is tartalmazó Acid House-t, és a címadó novella bizony igenis fantasztikum, méghozzá testcserés! Coco Bryce, a piálós, erőszakos futballhuligán betépve ballag haza egy viharban, és tudata egy villámcsapást követően helyet cserél egy Tom nevű, abban a pillanatban született kisbabáéval. A fiatalember testébe zárt kisbaba viselkedése inkább csak a haverok és a barátnő számára megdöbbentő (a barátnő tulajdonképpen örül is, hogy a pasijából innentől kezdve olyan embert faraghat, amilyet szeretne), a kis Tom édesanyja egy kissé több meglepetésben részesül – Cocóról magáról nem is beszélve. A kisbaba igencsak szomjazza az alkoholt, merevedése támad, amikor a fiatal nő a hasikája alját puszilgatja, és egy idő után úgy dönt, megszólítja a lányt, hogy adjon neki „rendes kaját”, vigye el focimeccsre (ahol természetesen nem érdekli a mérkőzés, ellenben agresszívan méregeti az ellenfél szurkolóit), és ne akarjon olyan „nyálas gecit” nevelni belőle, mint az „apja”, aki szerinte „egy köcsög”. Felszínes sci-fi műveltségével megpróbálja elhitetni Jennyvel, hogy ő csodagyerek, azért tud beszélni, a lány ezt készséggel elhiszi neki. Nem árulom el a történet végét, akinek felkeltettem az érdeklődését, olvassa el maga! :D

A fantomfilm plakátjaCsakhogy. Nemrég tudtam meg, hogy ebből a műből is készült film, méghozzá nem a napokban, hanem 1998-ban, Ewen Bremner főszereplésével (aki Spudot játszotta a Trainspottingban, bár én inkább egy Begbie-féle fazont tudtam volna elképzelni erre a szerepre), éppen ezért nem értem, hogy én erről miért nem tudtam! Mivel mostanában sem időm, sem idegzetem nincs utánajárni, annyi a kérésem, hogy akit érdekel a dolog, és valahogy hozzá tudna jutni ehhez a filmhez, az ne feledje, hogy a biztonsági másolata barátkozási alapnak első osztályú lehet… :mrgreen:

(UPDATE: A film illegálisan megtekinthető a Chello TV-n.)


15 comments

 1. Avatar of Annatar

  Folyamatban :D
  Kíváncsivá tettél.

 2. Avatar of corpus

  A Transpotting a kedvenc filmjeim között van! (Ha nem AZ!) A 28 nappal később-et pedig a tegnap láttam. Úgy kellett felmosni. Nagyon bejött. Nálam itt kezdődik a FILM. Digitális csodák ide-vagy oda. Úgyhogy csak semmi “senkiházi bagázs”! Óvatosan az agarakkal! :-D
  (Té! Mi az a medvesajt?)

 3. Avatar of Chelloveck

  Innen mindent megtudhatsz a medve sajtról.
  :D
  Na, jó, innen még többet…

 4. Medve?
  Most ez kutya, vagy medve, vagy mi? Kutyámajom.
  Megjött Obivan bácsi.:-D

 5. Avatar of Chelloveck

  Az Obi-van bácsin én majdnem bepisáltam. Szerintem az volt a legnagyobb poén. Annyira váratlanul jött, annyira fölöslegesen, és annyira blőd volt az egész szituáció, hogy megpusztultam tőle.

 6. Avatar of sayed

  A zűrhajó kapitánya megkérdezi a számítógépet.
  - Elég lesz az üzemanyag a leszálláshoz, bagy lezuhanunk?
  - Igen.
  Erre a kapitány nagyon ideges lesz.
  - Igen, de mi???
  - Igen, Uram.

 7. Chelloveck:
  Én akkor már amúgy is félholtra röhogtem magam a centrifugán, meg az aranyemberen, aki valaki külföldi. Na meg a medvén, aki valójában egy kutyámajom.

 8. Avatar of Annatar

  ( Én meg jól elfelejtkezdtem róla, azóta is itt csücsül, és várja, hogy megnézzem :mrgreen: )

 9. hogy sikerült megszerezni? én nem találtam sehol:(

 10. Avatar of Chelloveck

  Ezen a címen található a torrent fájl, amit BitTorrenttel ripsz-ropsz a gépre tudsz tenni, nekem kb. 2 óra alatt megvolt.

 11. feliratot hol találhatok a filmhez?

 12. Sehol. Én most írom, csak ki kell várni.

 13. Avatar of Chelloveck

  UPDATE: megnézhető a film a Tévészobában. Illegális; a szabadságotokat teszitek kockára. De megéri.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Trainspotting 2. (Csak így, ennyi a cím, mégis megdobbant a szívetek, mi!) at Egy sztárüjforma csolovek kricsálása - [...] A brigád nem járatlan egyébként a fantasztikum területén sem, hiszen Danny Boyle rendezte A Szigetet, a 28 nappal későbbet ...

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin