Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága – Vélemények a pestiest úságban

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága – Vélemények a pestiest úságban

2008-jún-09

indianajones.jpgElőre leszögezem, hogy még nem láttam a filmet. Hadd ne kérjek már elnézést senkitől; mostanában valahogy nem olyan könnyű tető alá hoznom egy mozizást, a tesztvetítéses oldalakon a bemutató napján beleszaladtam zsinórban vagy három-négy fake-be, úgyhogy jól be is rágtam, aztán hagytam az egészet, a Bolhapiacra meg mostanában nem sikerült kijutnom, pedig akkor milyen egyszerű dolgom lenne: megnézném, nem pöcsölnék. A legutóbbi SFportálos sörözésen a többiekkel éppen a moziból kifelé jövet találkoztam, ott aztán hallottam én nullázástól kezdve tízezésig mindent, tehát az az este a film milyenségének megjóslásában egyáltalán nem volt mérvadó.

Aztán ma, mit ad isten, a kezem ügyébe akadt a múlt heti Pesti Est, ahol önjelölt kritikusok szemérmetlenül lepontozzák a filmeket egytől ötig, néhány vérszegény okoskodásfoszlánytól kísérve. Sokat segített, hogy ebben a “Boksz office” című rovatban a héten éppen az Indy 4. került terítékre. Immár tisztábban látok.

Mesterházy Lili (?) eleve azzal kezdi: “Nem jó, ha azon tűnődöm egy film alatt, hogy vajon mi fogott meg az előző részekben húsz-huszonöt évvel ezelőtt.” (Naná, hogy nem jó! Mi fogott meg ötévesen a Mazsolában! Mi fogta meg az enbereket 1933-ban a King Kongban! 1984-ben Az utolsó csillagharcosban! Ekkor és ekkor ebben és ebben!) Néhány szerencsétlen, a filmet mentegető mondat után aztán nagy nehezen kinyög egy kettest. Lotyó. (Örülj és becsüld meg magad, hogy annak idején láthattad az első hármat!) – Jaj, de felidegesített.

Ezután következik McMenemy (???) Márk, a fotón metszőollóval a kezében. Ú, de utálom ezt a faszit. Hogyaszongya: “Az, hogy kinek hogy jön be (jön be!!!) a 148 év kihagyás után folytatott (milyen 148 év! paraszt.) új Indy-epizód, az nagyban (nagyban!) függ attól, hogy milyen elvárásokkal érkezik. (Milyen elvárásokkal? Milyen elvárásokkal! Indiana Jonesról beszélünk, te taknyos!)” Meg hogy “ehhez képest” meg hogy “egészen élvezhető volt a film”. (Örülök, hogy azért végig bírtad ülni a négyezer köbcenti kukoricáddal, te tacskó.) Idézem: “De aztán a film felénél jön egy óriás adag, fröccsöntött akcióhányadék (sic!) aztán újabb és újabb ultrablőd (sicc!) jelenetek.” (Az eddigiekben nem volt? Vagy azokat nem láttad? Johnny Weissmülleres Tarzan-filmeket nehogy megnézz!) “Csak azt nem értem, hogy minek.” (Anyádnak.) – És a végén még erőtlenül élcelődik is valami ET 2-vel, mielőtt nagy kegyesen bevágna egy hármast. Malyom.

Falusi Mariann énekesnő – akiről már régóta tudom, hogy simán lehetne a lelki társam – is csak egy négyest adott a filmre, mégis az ő véleménye a legigazságosabb; ha megengeditek, idézem. (Ha nem engeditek meg, akkor is, mert tanulságos.)

“Mindenét ismerem, a helyszíneket, a pókhálós alagutakat, a térképen futó út pirosát, a kalapot, az ostort, a meglepetéseket, az izgalmakat, és ha az alkar már nem is duzzad olyan erőtől, azért mégiscsak hagyom magam. Mert én is akarom élvezni minden pillanatát, és nem baj a sok kis hiba […] de azért lelkes játszótársak vagyunk megint, kettesben maradtunk a moziban, Indiana Jones és én.”

Hát így kell normálisan, egészségesen hozzáállni, barátaim! Mert azért Indiana Jones mégiscsak a hálaisten, minden további szőrszálhasogatás, kukacoskodás fölösleges. Eh, mindjárt megyek oszt megnézem a filmet mérgembe. Ideje lesz.


20 comments

 1. Vizsga előtti napon az ember elolvassa ezt a bejegyzést, és máris engedett a gyomorgörcs! :D Szeretünk, Chello! :) ;)

 2. Avatar of Annatar

  Nekem még mindig az első film az etalon, és az is marad. De azért ez is kellemes volt. Nézd meg, tetszeni fog :D

 3. Jó, jó. De ha a Szerelmes Thomas 10, akkor erre mennyit adnál??? Őszintén!

 4. bocs, nem 10, hanem 5

 5. Hehehe… látom, nem csak nálam veri ki a biztosítékot a PestiEst eme rovata. :-)

 6. Avatar of signal

  Részemről is elég tűrhető a film, nem kidobott pénz az a “mozijegy”.
  Ha a láma második rész helyett ezt forgatták volna le anno, egy szavuk se lenne az embereknek.

 7. Avatar of adeptus

  Nekem is a második rész volt a gyenge pont. Kicsit konkrétabban: A végzet temploma bűnrossz volt.

 8. Avatar of signal

  Azér’, mikor nekiálltak a majomagyvelőn cuppogni, és a csaj öklendezni kezdett, anyám is követte a példáját, és kidobta a taccsot a fürdőbe. Na ez azér’ már megérte. Milyet röhögtem :D

 9. Avatar of Chelloveck

  Őszintén, őszintén! Nem tudom, erre mennyit adnék, mert még nem láttam a filmet. De az előzőekre mindre adnék négy és felet az ötből (a Végzet templomára is; én szerettem), valószínűleg ez sem lehet rosszabb.

 10. Úúú! Epébe mártott penna? Cölöphöz kötött “kritikusok”? A Fordító, mint Villámló Szemű I(ndy)sten Ostora? Ez igen! Ne hagyjuk bántani szegény történészünket, olyan kevés szerethető hősünk maradt mára, becsüljük meg azt, aki maradt!

 11. Avatar of corpus

  Én ötösön ötözném, tizesen tizezném, százason százaznám. Ötödjére nézem, silány, kamerés mozis felvétel, de még most is lenyűgöz. Spielberg nagyszerű rendező, ugyanis csinált egy igazi, hamisítatlan, Indiana Jones filmet, amely hangulatában, sztorijában, meg úgy mindenben Indiana Jones film. És ez nem semmi. Majd megnézem a moziban is!

 12. a filmre kiváncsi vagyok
  Signal: és ha nem dobja ki a taccsot?Akkor nem érdekes? Nekem pl.annyira erős a gyomrom, hogy néha szinte már megijedek magamtól.
  (de az indyt szeretem)

 13. Hát Marika, nekem ez az egy jó élmény kötődik a második részhez. Szerintem nagyon mellépacskáltak vele. De a kristálykoponyák mindenért kárpótolnak!

 14. Én is láttam már… lassan két hete. Akartam is írni róla, csak odáig még nem jutottam el (se a Cloverfieldig, se az I am legendig, se a Blade Runnerig… pedig ez utóbbi már tényleg rég volt a moziban :D ). A fenti kritikusok – az utolsót leszámítva, az tényleg korrekt – marhaságot írnak, valszeg hozzám hasonló takonypócok, akik a Kereszteslovag bemutatójakor a macijukkal játszottak, az élvezhető film meg náluk a divat diktálta mértékben határozható meg, a vélemény pedig, mint olyan, a beeee-birka szellem ékes példája.
  Na már most. A film valóban jó, Spielberg és Lucas hozta önmagát (az előbbiben én a Világok harca után kicsit csalódtam, az utóbbiban sosem), Harrison Ford meg hát, na… ha én fele ilyen jól fogok kinézni 60 éves koromban, mint ő, akkor már nem fogok panaszkodni. A látvány odabasz. A sztori kicsit lukacsos, kicsit nyögve nyelős (azért látszik, hogy ezzel sokat szenvedtek), de hát kit érdekel, mikor a parázs – és szokás szerint a realitástól elhajló – akciók sodornak, a zene beszippant, az ostor csattog, a fegyverek ropognak, a kalap csak nem esik le a fejéről, a poénok meg sziporkáznak? Igaz, van benne egy túlzás, amit utoljára talán a Tom&Jerry-ben láttam, arra azt mondtam, hogy NA, ez talán így mégsem kellett volna, de hát ba’ meg, ha realitást vársz ne olyan filmre ülj be, amit a régi matinék ihlettek.
  (Na cseszd meg, ha a blogomon nem írok bővebben, hát itt pótlom be? :) )

 15. Avatar of Chelloveck

  Jelentem, megnéztem!!!
  Simán lekilencezem ezt is (azaz 4 és fél pontot kap a pestiest pontozása alapján).
  Egy remekül sikerült folytatás, méltó az előző részekhez, ízig-vérig Indiana Jones történet, aminek nagyon jót tettek a merész új ötletek. Értetlenül állok a fanyalgások előtt, és mint közismerten finnyás mozinéző mondom ezt.

 16. A mongúzok jók voltak.

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin