Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

2012 – Emmerich ismét lebontja a Földet

2012 – Emmerich ismét lebontja a Földet

2009-jún-27

Roland Emmerich filmjeit lehet nagyon nem szeretni ám, és általában iskolapéldái a kliséktől történő tobzódásnak meg a hatásvadász trükköknek. A legutóbbi munkájával, a 10,000 BC-vel ráadásul engem is nagyon felidegesített; a Függetlenség napja és a Holnapután mindenesetre tetszik, a Godzilláját is szívesen nézem. Az első film, amit láttam tőle, a Csillagkapu volt: sorozatfüggők ezrei foglalják imába azóta is a nevét. Nem kívánok most filmrendező kvalitásairól értekezni, azt azonban el kell ismernem, hogy az ő esetében a látványra nem nagyon szokott panasz lenni, márpedig a látványorgia egy katasztrófafilmnél egyáltalán nem hátrány. Most a maja naptárhoz nyúlt hozzá, a novemberben bemutatásra kerülő filmje a 2012 címet viseli.

A fönti teaser (= mézesmadzag-előzetes) sem rossz, ám a napokban megjelent trailer (=hivatalos mozielőzetes) alapján én azt mondom, izgatottan várom. A műfaj (katasztrófafilm) adott, kellékei tehát meghatározottak, ezért nagyjából tudom, mire számítsak, és így remélem, nem ér majd csalódás, mint az ősenberesnek hitt filmjénél.


7 comments

 1. Avatar of nocadlee

  Én valahogy elvesztettem az érdeklődést a csávó munkái iránt a Függetlenség napja után.
  A Godzillát már kifejezetten untam, az ősemberes film pedig már hónapok óta itt van nálam, már vagy háromszor nekiugrottam, de úgy öt percnél tovább nem jutottam. Tévén valahogy nem az igazi.

  A Csillagkapu meg a Függetlenség napja annak idején tetszett, mert látványos volt, és hűha meg minden. Akkoriban újdonság is volt a Dolby Digital a mozikban. Ma már valahogy többet várok el egy mozifilmtől, minthogy szétégessék a maradék szinapszisokat is az agyamban. :-)
  Elég hülye vagyok már anélkül is. :-) )))

 2. Avatar of dzsejt

  Nekem a kedvencem tőle a Godzilla és a Függetlenség napja. Az előbbi azért, mert Godzilla nálam favorit, és végre sikerült jól megcsinálni, nem mint az idétlen japánok által elkövetett filmek. A Függetlenség napja meg… nos, aki látta, tudja mit lehet szeretni rajta :D
  A 10 000 BC szvsz egy Stargate prequel és igen unalmas, ócska. A Holnaputánt tegnapelőtt néztem meg sokadjára, azt is szeressem. Ez is felkeltette az érdeklődésemet, már azzal, hogy a Fehér Frászt egy anyahajó gyúrja le. Ez azért nem mindennapi látvány.

 3. Ó, igen a Csillagkapu máig is nagy kedvencem.:D A Függetlenség napja is egy emlékezetes film volt. Godzillát és ősembereket nem láttam, valahogy kimaradtak eddig az életemből. De egy biztos, Emmerich filmjeit szerintem érdemes megnézni. Úgyhogy a nyár folyamán be is pótolom a lemaradásomat.:) Valahol mintha azt olvastam volna, hogy az Alapítvány trilógiát is tervezik filmre vinni és ő fogja rendezni. Na, AZT nagyon várom.:)

 4. Avatar of creideiki

  Az ősenberes az egy fos…
  Kliséhalmaz, egyedül a csaj szemei érnek benne valamit.
  De arról meg sem ő, sem Emmerich nem tehet…

 5. Avatar of nagywouk

  És ne feledkezzünk meg két bájosan gagyi opuszáról, a Moon 44 (Űrkalózok)-ról és a Tökéletes katonáról sem :)

 6. Avatar of javori

  Az ősemberes filmjének mi a leánykori neve? :)

  A Csillagkapu jeles.
  A Godzilla meg csillagos ötös.

  A Függetlenség napja egy jeggyel jobbat érdemel.
  …Anno egy busznyi gyereket szerveztem a bemutatójára…
  Moziban az igazi!
  Felröppentek hírek, hogy azt is folytatják majd.
  Visszatérnek a rusnyák.
  Az amerikai elnök (akinek a pszichéjét befolyásolta egy földönkívülivel való találkozás) lenne az idegenek beépített embere.
  Kacsa volt?!

 7. Avatar of ricu

  IE. 10000 vagy 10,000 BC a leánykori név, így egyszerűen. Lehet rajta nagyokat bámulni, rettentően gondolkodni, mi hogy jön ott össze… De most nem rémlik, hogy volna valamiféle meghatározó elem abban a filmben.
  A Függetlenség napja egy amcsi film, ráérzésre amcsi igényekre koreografálva. De nézhető, párszor.
  A Godzilla asszem ott van valahol a polcon, de most nem ugrik be, melyik verzió az övé, így nem tudnék véleményt mondani róla. A “Tatopuloszos”? Reno is játszik benne? Mert azt kedvelem ám :)
  Ó, a Csillagkapu kultuszfilm. Meghatározó élmény. A sorozat pedig szépen képes egyensúlyozni a hullámain, hozza az alaphangulatot.
  Hm, Tökéletes katona? Annak idején jó film volt, mostanra mintha lejjebb csúszott volna az ABC-ben…
  A Holnaputánt bármikor szívesen megnézem, sőt végig is izgulom (a megfelelő részeknél) :)

Trackbacks/Pingbacks

 1. TOP10 sci-fi hír és keresés - 2009. július @ SFportal Sci Fi & Fantasy Magazin - [...] Harry Potter Alkonyat Acambaro Star Trek 2012 Novum Verlag Kristálykoponyák Stargate Atlantis Stargate Universe A beavatás szertartása [...]

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin