Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Újabb „miniegyetemes” előadás

Újabb „miniegyetemes” előadás

2009-okt-09

Wells a vásznon.JPG

Csütörtökön lezajlott a szokásos SFportal Meetup a Főnix Klubban (minden hónap második csütörtökjén rendezik), ahol ismét előadtam én is; Wells a vásznon, ez volt az előadásom címe. Rendesen telt ház volt, nagyot néztem, amikor dugó miatti kis késéssel megérkeztem. Ennek a kis késésnek volt köszönhető, hogy Szedlák Ádám kiselőadásának csak a legvégére értem oda, amit azért is fájlalok, mert nagy szerelméről, a System Shock 2. című számítógépes játékról beszélt. Én ennek a játéknak csak a bemutató videójával találkoztam tíz évvel ezelőtt valami számítógépes úság cédémellékletén, és emlékszem, hogy határozottan ideges lettem tőle, ezért nagyon érdekelt volna, milyen lehetett a játék maga. Talán még kedvet is kaptam volna hozzá!

Ádámot a steampunk magyarországi helyzetének bemutatása követte, az előadó az a Tóth Emese volt, akit internetes körökben Automaton Aliza néven ismerhetünk: ő a Szt!mpank című blog anyukája. Az előadást nagyon hasznosnak tartottam, hiszen én például kívülállóként eddig azt hittem, hogy sokkal nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban ez a külsőségeiben igen látványos és hangulatában is magával ragadó szubkultúra.

Harmadikként Kánai András lépett a porondra, és a tőle megszokott (elvárt) alapossággal és lelkesedéssel a tudományos fantasztikum 1960-as és ’70-es években kibontakozó újhullámával ismertette meg a közönséget. Csípem ezt az Andrást, annyit röhögök újabban: ha a Galaktikában van egy novella, ami nálam kiveri a biztosítékot, az száz százalék, hogy neki az egyik kedvence! De az irodalmi, művészi sf iránti igényünkben egyformák vagyunk, úgyhogy ezt az előadást is nagyon élveztem.

Utoljára következtem én. Mivel a neten ma már találtam beszámolókat az eseményről, a magam minősítésétől eltekintek, és bemásolom a véleményeket ide inkább.
____________________
„Chelloveck előadása különösen tetszett. (A némafilmes kezdés nagyon megfogott.)”

– Tóth Emese a.k.a. Automaton Aliza

____________________
„Kollárik Peti, a régi scifi filmek kétlábon járó lexikonja pedig H. G. Wells írásainak filmfeldolgozásairól tartott színes előadást, és egy sor olyan filmről is beszélt, amelyekről nem is hallottam, de mindenképpen meg szeretném nézni.”

– Markovics Botond, magyarul: Brandon Hackett

____________________
„A Meetup záró előadását Kollárik Péter alias Chelloveck tartotta meg H. G. Wells műveinek megfilmesítéséből. Ugyan a televíziós produkciók nem is kerültek megemlítésre, így is hihetetlen mennyiségű filmről esett szó, melyek között a katasztrofálisan rossztól a zseniálisig minden kategória megtalálható. Az előadást a filmek plakátjai illusztrálták. Külön kiemelendő, hogy Péter maga is nagyon élvezte előadását és lelkesedését sikeresen átragasztotta a közönségre is.”

– Mayer István alias Adeptus

Ebből azt veszem ki, hogy nem untattam a hallgatókat. Ennek örülök. Az első meetupos előadásommal kapcsolatban is eléggé kedvező visszajelzéseket kaptam (Az amerikai fantasztikus film az ötvenes években), és természetesen a jövőben is igyekszem tartani ezt a színvonalat. Ti meg majd gyertek el legközelebb, akik nem voltatok eddig, szedte-vette teremtette; ha most ide begépelném az előadásom anyagát meg beszúrnám a diavetítésem képeit, az kábé annyit érne, mint egy begre tőgymeleg alkoholmentes sör, annak meg senkit nem tennék ki szívesen.


3 comments

 1. Avatar of locutus

  Essen ki a szemem, hogy nem tudtam menni, pedig biztos jó lehetett… Chello, ugye tavaszra mondtad a Harryhausenes előadásod? Mert arra ha a fene fenét eszik is, de elmegyek!

 2. Avatar of Chelloveck

  Eddig úgy fest, hogy február 11-én lesz. Már nagyon várom, mert márciusban Titánok harca remake a mozikban, jól szétfikázom majd látatlanban.

 3. Avatar of locutus

  Remek! Idén nem lesz sok vizsgám, ha addigra nem végzek velük, elásom magam szégyenemben.

Trackbacks/Pingbacks

 1. H. G. Wells: First Men in The Moon (Az első emberek a Holdban) 3D-ben at Egy sztárüjforma csolovek kricsálása - [...] Most lenne jó megtartani a Wells a vásznon előadást, ugyanis közben érdekes fejlemények történtek a feldolgozások háza táján. Az ...
 2. A “Wells a vásznon” előadás - végre megtekinthető! at Egy sztárüjforma csolovek kricsálása - [...] Ez még a novemberi sfportal meetup előadás anyaga. Viosszanéztekor döbbenten tapasztaltam, hogy még hadarva is húsz perces lett, holott ...

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin