Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Amikor a méret igenis sokat számít: King Kong (1933; 1976)

Amikor a méret igenis sokat számít: King Kong (1933; 1976)

2010-márc-21

Minden idők legnagyobb hatású filmes ikonjai közül nálam mindenképpen a Koponya-sziget óriásgorillája áll a dobogó legtetején. Rendszeresen eszmét és képet cserélek a témában Joey Vento barátommal a Haunted Barn Filmmúzeumból – az itteni felvételek közül kettő is neki köszönhető, a többit pedig remélhetőleg örömmel menti majd el magának –, és a filmekkel alighanem több cikkem is foglalkozni fog; ebben az elsőben a méret lesz a lényeg. (Peter Jacksont a 2005-ös remake-ért tisztelem és becsülöm, ám ez a rovat a „Say NO to CGI” jegyében született, ezért az ő változatáról nem ejtünk szót, hiszen motion capture ide, Andy Serkis oda, csakis kézzel fogható dolgokkal foglalkozunk.)
Kong, mint tudjuk, nagy. De még mekkora! Első képünkön látható is, amint az Ann Darrow-t alakító Fay Wray ellenőrzi a lábméretét:

King Kong 1933 - Fay Wray és a lábnyom

Hogy ekkora majmot hogyan keltettek életre hetvenhét évvel ezelőtt? Bizony a Willis H. O’Brien forradalmasította kockázásos bábanimációval. A következő fotón megtekinthetjük az „óriásmajmot” mászás közben – tényleges méretben:

King Kong 1933 - (Mászatják)

Édes pofa, ugye! Az alábbi fényképen két bábot is láthatunk egymásba karolva:

King Kong 1933 - Mint egyik tojás a másikra

Itt pedig egy remek beállítás Kongról, akcióban. Asztali animációról lévén szó még a növényzet is aprócska makett; figyelmes szemlélőnek feltűnnek a talajon látható lyukacskák, amelyek a bábok egy helyben maradását hivatottak biztosítani:

King Kong 1933 - Akcióban

A közeli képekhez azonban szükség volt egy életnagyságú mancsra is, íme a csupasz váz:

King Kong 1933 - Majomkéz

A John Guillermin rendezte 1976-os remake miatt sokan fanyalognak. Jómagam elfogult vagyok, hiszen ezt a változatot láttam először még tizenegy évesen; egyik legelső moziélményem volt apukámnak köszönhetően. A majom elképesztő méretét itt homlokegyenest más módszerekkel érzékeltették – a nagyon pici helyett a nagyon nagy lett a jelszó. Jessica Lange (Dwan) éppen egy hidraulikus gorillakézben tartózkodik a kék háttér előtt:

King Kong 1976 - Majomkéz

(Működőképes robotkézről beszélünk. Amikor a film producere az éppen elkészült masinát ment megszemlélni, a gép kezelői megviccelték: a főnök belépett az ajtón, mire a hatalmas középső ujj üdvözlés gyanánt kiegyenesedett… és ugyanúgy megmerevedett, mint a kővé vált producer. Elromlott a szerkentyű. Egy álló hétbe telt kijavítani a meghibásodást, addig a kéz vidáman mutatta, hogy ezt mindenkinek.)
A stop-motiont és a miniatűröket, úgy, ahogy van, sutba vágták, és bár sok jelenetnél jelmezbe bújt színészt alkalmaztak, az új Kong atyja, Carlo Rambaldi a fönt látott kézhez méretezve elkészítette a komplett 12 méter (!) magas óriásrobotot is. Elképesztő, mire voltak képesek egyesek a számítógépes animáció előtti időkben. Fotónkon a gigász; a kép előterében Dino de Laurentiis, a producer látható:

King Kong 1976 - Életnagyságban

Megrázóak voltak a képsorok, amikor Kong a WTC előtt hevert holtan, véresen, az összezúzott aszfalton. Utolsó képünk egy érdekes új szögből, felülnézetben mutatja őt, miközben egy filmes éppen a művért locsolja az óriási mellkasra.

King Kong 1976 - A halott Kong

Nos, én az ilyen képek miatt nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a filmkészítés egy unalmas, fárasztó és lélekölő munka lenne.


6 comments

 1. Kitűnő ismertető. Elkérhetem a scifi.hu számára?

 2. Avatar of Chelloveck

  Áááááá végre egy komment!!! :)
  Naná, hogy el, de hát messsze van ez a kitűnőtől, ez nem is ismertető, ezek csak képek…
  Imádom ezt a majmot.

 3. ej ej, a végére azért ellustultál, hát a 2005-ös? ha már betetted a 76-ost (ami egyesek szerint az eredeti megcsúfolása), és a jól sikerült folytatás a King Kong Él? (a hatalmas műszívvel) :D

  egyébként te csak sci/fi, fantasy oldschool múvikat szeretsz, vagy mondjuk megnézel Hitchcockot is meg ilyeneket?

 4. Avatar of Chelloveck

  Scal.
  Milyen 2005-ös.
  A mottó: “Say NO to CGI!” :)
  A folytatások majd egy külön posztban, isteni fotóm van Kong fiáról (1933)!
  Hitchcocktól olyan poszt lesz Madarak és Marnie témában, hogy a tíz ujjadat megnyalod! Tippi Hedrenbe szerelmes vagyok. De ha vársz április első hetéig, olyan benhúrosakat rakok, hogy megmihálylasz tőle!

 5. Ok, tűkön ülve várom.

  Bár én Hitch-től inkább az angol éráját szeretem, amikor még kémfilmeket csinált. (És talán a Fiatal és Ártatlanban – szegénykém -annyira látszik, hogy makett az egész vasútállomás, de még az emberkék is fabábuk :D )

 6. Avatar of Chelloveck

  Ó, az édes lehet; no, majd lecsekkoljuk. Imádom az ilyesmit.

Trackbacks/Pingbacks

 1. King Kong 1933 - Újabb fekete-fehér ínyencségek at Egy sztárüjforma csolovek kricsálása - [...] Egy másik régebbi, filmtrükkös cikkemben a miniatűr Kong-babát mutattam meg. Nem szabad azonban a miniatűr mellékszereplőkről sem megfeledkezni, íme ...

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin