Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Elveszett King Kong filmek

Elveszett King Kong filmek

2010-júl-13

Azért az egy kellemetlen érzés, hogy amikor hét King Kong film magabiztos ismeretében és birtokában egy ilyen magamfajta Kong-megszállott azt hiszi, hogy már mindent látott, egyszer csak kiderül, hogy nem eszik olyan forrón!

Japanese KongAz itt mellékelt silány minőségű fotó talán az egyetlen, ami megmaradt a japánok harmincasévek-beli King Kong feldolgozásaiból. Az elsőt rögvest az RKO klasszikusa után, 1933-ban mutatták be; nyilván nem New Yorkban, hanem Tokióban játszódik. Kosztümös színész játszotta imádott majmunkat, huszonegy évvel a Godzilla előtt készült!, tehát simán a kaidzsuk első darabja lehet(ne). Sajnos nem az, mivel elveszett filmről beszélünk; az alkotást Japán kivételével sehol a világon nem mutatták be, ami érthető is, mert jogdíjat nem igazán fizettek a karakterért és az ötletért. És mivel a második világháborús csintalanságok során megsemmisült a háború előtti japán filmtermés majdnem száz százaléka, ezért aki most nem valami legalább kilencvenéves japán faszi, annak fogalma nincs, milyen lehetett.

August Ragone kaidzsu-szakértő szerint két japán Kong-mozi is létezett. Az első a már említett King Kong Japánban ((和製キングコング, Wasei Kingu Kongu – gyártotta a Socsiku Kinema, jó gyorsan, még a Son of Kong előtt; Szaito Toradzsiró rendezte), alighanem ebből van a fotó is, a másik pedig a ’38-as King Kong megjelenik Edóban (江戸に現れたキングコング, Edo ni Arawareta Kingu Kongu) – ez a Zensó Kinema remeke és Kumagai Szoja rendezése. Azért Edóban, mert ez a középkori Tokió neve. Ohasi Fuminori, az ’54-es Gojira-kosztüm tervezője szabta ki a majomjelmezt is.

Abban, hogy az RKO-s King Kong elveszett pókbarlang-jelenete egy nap előkerül, a megtalált Metropolis-jelenetek óta újra lehet reménykedni, de hogy ezt a két ínyencséget sohasem fogjuk látni, az biztos hétszentség. Fájlalom is eléggé.

(Az ugye megvan, hogy a Gojira/Godzilla a The Beast from 20,000 Fathoms nyúlása? A Toho Filmstúdió szeretett volna Ray Harryhausennel dolgozni rajta, de ő visszautasította, mert – a mai napig – neheztel egy kissé Tohóékra. Bob Eggleton – ő egy Kong- és kaidzsu-rajongó sf-festő pali – mesélte, hogy amikor egy Conon találkozott Harryhausennel, épp egy godzillás póló volt rajta, mire az öreg vetett egy „távozztőlemsátán”-jelet… )


One comment

  1. Avatar of locutus

    Azért az én kedvenc “elveszett Kong”-om, ami (amennyire tudom, különböző jogi okok miatt sose került nagyközönség elé) még mindig a Queen Kong című remekmű, amiből a Zskategória blogon volt szerencsém egy előzeteshez. Ebben kérem minden fordított: egy hatalmas leányzó-majomról van szó, aki belezúg egy szőke hercegbe – elképesztő alapötlet, kár, hogy talán sose fogom látni. :-(

    Az pedig szerintem senkit se zavar, hogy a Beast From… egy évvel megelőzte Godzsirát – mindkét film nagyon klassz, ám (hála Emmerich bá’-nak) az én szívem a japán hüllőhöz húz – legyen akár CGI (a lá USA), akár jelmezes fickó.

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin