Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Stanley Kubrick: 2001 – Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey; 1968)

Stanley Kubrick: 2001 – Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey; 1968)

2010-aug-17

Azok közé a pasasok közé tartozom, akik nem szenvedik végig a 2001 – Űrodüsszeia nézését. A könyvváltozatot, a 2001 – Ürodisszeiát is imádom, és meggyőződésem, hogy a teljes élvezethez a kettő együttes ismerete szükségeltetik igazán. Nyilván sokakat zavar, hogy a film első huszonöt és az utolsó huszonhárom percében egy mukkot sem szól senki, és a kettő között is vannak csöndes részek (összesen mintegy nyolcvannyolc percnyi totális kussolás), engem épp hogy pihentet az ilyesmi. A látvány úgyis beszél magáért.
Nézzünk hát meg néhány képet a film készítéséről! Igen régen forgatták, amikor még nem volt tilos holdbéli monolitok közelében dohányozni.

Kubrick a monolit előtt fisteleg

Jó pár szemrevaló makettet használtak az űrjelenetekhez, ám a Discovery belsejét teljes méretben is meg kellett építeni. Háromnegyed millió ficcsbe került összekalapálni a tizenkét méter átmérőjű lustacentrifugát. Amikor például Frank Poole kocogott, a kerék öt kilométeres óránkénti sebességgel forgott; a jelenet lenyűgöző. A következő képeken megnézhetjük kintről:

Kerék kintről

és bentről is a szerkezetet, előbb az egyik:

Kerék belülről egyik oldal

majd a másik oldalról:

Kerék belülről másik oldal

Érdekes találós kérdés, hogy mit kapunk, ha a szuperszámítógép (HAL) nevének betűit kicseréljük egyenként az ábécében közvetlenül utánuk következő betűkre. Vicces, mi! Arthur C. Clarke szerint ez egy fura véletlen, mindamellett több ízben is észrevehetünk IBM termékjelzéseket a filmben. Á, itt van megint a rendező, Stanley Kubrick, amint épp a kerékben eligazít.

Kubrick a kerékben okosiit

Állítólag a premiervetítéskor 241 ember hagyta el a mozitermet, köztük Rock Hudson is, aki a következő megjegyzést tette: Nem bánnám, ha valaki elmagyarázná, miről szól ez az izé, mert nekem dunsztom nincs. Clarke egyszer azt nyilatkozta, hogy ha valaki teljesen megérti a filmet, akkor ők valamit nagyon elrontottak, hiszen az volt a cél, hogy több kérdés merüljön fel benne, mint amennyi megválaszolódik.

Kubrick a sziinészekkel ff

A Discovery úticélja eredetileg – és a regényváltozat szerint – a Szaturnusz, csakhogy a trükktechnikusok nem tudtak volna elég meggyőző gyűrűket a vászonra varázsolni. (Douglas Trumbull jóval a forgatás befejezése után talált egy megoldást a problémára, és első rendezésében, a Silent Runningban négy évvel később fitogtatta is.)

Kubrick a sziinészekkel sz

Az űrjelenetekben néha hallható filmzene, de más hang semmi. Légüres térben nem terjed a hang, de ezt a science fiction filmek a hangulat miatt hajlamosak figyelmen kívül hagyni. A 2001 tiszteletre méltó kivétel.

Kubrick eligaziit

A felesége, Katharina szerint a sisakokban hallható légzés Kubrick légzésének hangja. És ha már a család szóba került: tudtátok, hogy Dr. Floyd kislányát Stanley Kubrick tulajdon lánya, Vivian játszotta?

Kubrick a Discoveryn fisteleg

Clarke állítása szerint Kubrick biztosítást akart kötni a Lloyd’snál arra az esetre, ha az enberiség a film bemutatója előtt fel találná venni a kapcsolatot a földönkívüliekkel. A Lloyd’s elutasította az igényt, pedig nem jártak volna rosszul, hiszen ez a kapcsolatfelvétel azóta is várat, és még bizonyára jó sokáig váratni is fog magára.

Sajnos a kedvenc jeleneteimről, a filmeleji Dawn of Man húsz percéből nincsenek műhelyfotóim, vannak viszont egy másik, ugyanebben az évben készült filmből, ahol szintén nagy szerepet kaptak a majomjelmezek, ám azok már egy újabb bemutató részét képezik majd.


9 comments

 1. Köszönöm, kedvenc filmem nevében. A filmzenéről meg még annyi, hogy a megkomponálására felkért Alex North állítólag a premieren szembesült azzal, hogy nem az ő művei, hanem klasszikusok szerepelnek a végső verzióban. Kubrick “elfelejtette” közölni vele.

 2. Hadd legyek hangulatgyilkos így kora reggel :P
  Nekem kissé faramuci a megfogalmazás:” nem szenvedik végig” – ez arra utal, hogy nem is fejezik be a folyamatot.
  Lehetne esetleg, hogy a mondat végére kerüljön? “Azok közé a pasasok közé tartozom, akiknek a 2001 – Űrodüsszeia végignézése nem kínszenvedés.”

  Eddig is szerettem a blogodat, de ez a retro-oldschool vonal nagyon fekszik neked. És nekem :)

 3. Gondoltam, hogy a 2001 lesz a következő.
  Tudod mi lenne még nagyon frankó? Ha valaki a 2001 elveszett világai és a 2001 regény alapján készítene mozit. Olvasás közben mindig sajnáltam, hogy nem láthatom pl. az idegen űrhajók temetőjét, vagy mi volt az a nagy struktúra az Elveszett… végén.

  off: az Eggleton képpel meg ne húzd az agyam, hanem terítsd ki a lapjaidat :P

 4. Hopp, valahogy eltűnt a reggeli hozzászólásom. Arról szólt volna, hogy köszönöm a megemlékezést kedvenc filmemről, meg hogy az eredeti zeneszerző, Alex North állítólag a premieren szembesült azzal, hogy Kubrick – aki “elfelejtett” neki szólni ilyen apróságról – menet közben lecserélte az alkotását klasszikusokra. Csak a film készítéséről jutott eszembe.
  Amúgy találtam egyszer egy képet a neten egy totál kimaradt jelenetről, ami az űrállomáson játszódott egy iskolában, ahol a gyerekeknek éppen festőórája van. Erről nincs valamid?

 5. Avatar of Chelloveck

  Köszi az Alex North-os infót, Utnapisti; sajnos a festőórásról semmi cuccom nincsen. Foghíjas még a Chello-múzeum. :( Előkotorhatnád a linkjét az ominózus képnek, én meg rákérdezek pár faszinál. Van egy cimborám, Joey, akinek a haverja pl. majomember-statiszta volt a filmben, eléggé képben van filmek elveszett és kimaradt jeleneteivel; van egy múzeuma, a Haunted Barn, ahol rengeteg érdekességet őriz, például zöld szóját a Zöld szójából, meg hasonlók, ő biztos tud valamit.
  Ja, mivel első hozzászólásod volt itt, ezért a spamoltalom miatt moderációs sorban voltál. De akit egyszer elfogadtam, az a továbbiakban már kommentelhet, mert rögtön kikerül a hozzászólása.
  Signal, én a nem szenvedik végig, azt úgy értettem, hogy nem végigszenvedik. Tehát nem kínszenvedés, hanem. (Igazad van, úgy is lehetne értelmezni, hogy nem hajlandók végigszenvedni… ) De látom, értetted azért!
  Acélpatkány: mél ment. Abban terítek.

 6. A linket megkeresem. A majomember-statisztasággal kapcsolatban amúgy azt az érdekességet szúrtam ki (forrás: imdb.com), hogy a film egyik majomembere játszotta az idősebb Pásztort az ugyanabban az évben bemutatott Pál utcai fiúkban. Szép karrier.

 7. Na, meg is találtam. A Wikipedia “2001: A Space Odyssey (film)”, angol nyelvű oldalán ott a kép.

 8. Avatar of Chelloveck

  Pásztort! Ez igen! Imádom az ilyen összefonódásokat!!!
  (A mindenit, micsoda kép! Kár, hogy hájabb rezolúció nem availábilis!)

 9. Én pedig azok a nők közé tartozom, akik végignézték többször is, szeretem is, ugyanakkor nem elhanyagolható a tézis, miszerint Kubrick azért kapott ekkora támogatást, mert megrendezte a Holdra szállást.Bár, mint írtam, ez csak egy tézis.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Büntethetek majommal! | Chelloveck - [...] néhány képpel, a hír pedig legalább ad némi aktualitást az újabb szerzeményeknek. Az előző 2001-posztom anyaga igazából csak a közepét ...

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin