Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Isten éltesse Ray Bradburyt!

Isten éltesse Ray Bradburyt!

2010-aug-22

Ma ünnepli kilencvenedik születésnapját Ray Bradbury, a Marsbéli krónikák, a Fahrenheit 451 és temérdek más science fiction mű írója. Az űrhajó című novellája a dobogó legfelső fokán áll kedvenc novelláim örökranglistáján. Rendkívül ritka képet teszek közzé ebből a neves alkalomból: a Los Angeles Science Fiction Fantasy Society tagjainak csoportképét 1940-ből. (A sárgával bekarikázott, kedves mosolyú arc Ray Bradburyé, a kép további érdekességei: ugyanebben a sorban az ötödik, szerény fiatalenber az ugyancsak akkor húszesztendős legjobb barát, Ray Harryhausen, az asztalfőn pedig Robert Heinlein látható.)

The Los Angeles Science Fiction Fantasy Society, 1940

Ray Bradbury már kiskamasznak is nagy sf-rajongó és -gyűjtő volt. Egy “barátja” addig-addig piszkálta, hogy ez dedósoknak való, hogy a végén Bradbury a kukába vágta az egész addigi gyűjteményét. Másnapra megbánta, és összegyűjtötte újra az egész hóbelevancot.
Sokak szerint a huszadik század legnagyobb sci-fi írója, mégis betegesen retteg a vezetéstől és a repüléstől. Hatvankét éves volt, amikor nagy nehezen először repülőgépre ült, a jogosítványt pedig a mai napig nem szerezte meg.
Amikor legjobb barátja, a másik Ray (ti. Harryhausen) 1992-ben elnyerte a Filmakadémia életműdíját, Bradbury ragaszkodott hozzá, hogy ő konferálhassa fel a ceremónián. Mivel még nem tudták, kit válasszanak, Bradbury bejelentette, hogy ha nem őt, akkor felrobbantja az egész kócerájt (akkoriban még büntetlenül lehetett ilyenekkel élcelődni). Meggyőzte a telefonvonal túlvégén állókat.
Ray Bradbury meggyőződéssel vallja, hogy látta a harmincas években a King Kong elveszett pókbarlang-jelenetét. (Ugyanakkor azt is állítja, hogy emlékszik a saját születésére.)

Bradbury in Harryhausen mask with Ackerman, 1939

Végezetül egy érdekes képregény egy születésnapos Bradburyvel a főszerepben:

mennydorges_a_multbol_01.jpg
mennydorges_a_multbol_02.jpg
mennydorges_a_multbol_03.jpg
mennydorges_a_multbol_04.jpg
mennydorges_a_multbol_05.jpg
mennydorges_a_multbol_06.jpg
mennydorges_a_multbol_07.jpg
mennydorges_a_multbol_08.jpg
mennydorges_a_multbol_09.jpg
mennydorges_a_multbol_10.jpg

Boldog születésnapot, Mr. Bradbury; remélem, tíz év múlva is együtt ünneplünk itt, a Sztárüjformában!


6 comments

 1. Avatar of nagywouk

  Tisztára kalendárium leszel már :)
  Ami persze nem baj, nekem tetszik.
  A képregény nekem is megvan, jópofa, bár nem hiszem, hogy PKD bármely világban Adolf Hitler kedvenc írójává válhatott volna. De a mai nap nem is róla szól, tudom…

 2. Kösz a bejegyzést! Bradbury egy igazi író: összetéveszthetetlen stílusa van, ami nagyon kevés sci-fi szerzőről mondható el. A Kaleidoszkóp kötetet pedig már ronggyá olvastam, annyira jó.

 3. Avatar of fairylona

  Chello: Köszi! :) Bradbury nekem is nagy kedvencem. :)
  SFinsider: A Kaleidoszkópot illetően egyetértünk. :)

 4. Szívesen, mindenkinek!
  A PKD-nál is szarvasabb hiba ebben a képregényben az érkezés dátuma. Nézzétek csak! Tizedik hó huszonkettedike! :?

 5. Köszi, ez igen jó esett, Bradbury az egyik nagy kedvencem nekem is.:)
  A Marsbéli krónikák, az nekem költészet.

Trackbacks/Pingbacks

 1. SHEENARD MONDJA… » Elmélkedés Bradbury 90. születésnapja után - [...] Az első science-fiction közösségek a harmincas évek közepén születtek meg, és a bennük összegyűlt fiatalok nyilván egymást pörgetve álmodoztak ...

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin