Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

A majmok bolygója (Planet of The Apes, 1968)

A majmok bolygója (Planet of The Apes, 1968)

2010-aug-28

A legutóbbi, 2001: Űrodüsszeiás BTS-tárlatomban sajnos nem tudtam a kitűnő „The Dawn of Man” című bevezető részből kulisszák mögötti fotókkal szolgálni, ám kárpótlásként elmondok egy ezzel kapcsolatos vicces pletykát: sokak szerint azért happolta el előle a maszkokért járó Oscar-díjat a nemsokára kitárgyalandó A majmok bolygója, mert a zsűri a 2001 tökéletes majomjelmezeire azt hitte, hogy betanított eredeti mázsomok. :)

Ez természetesen nem igaz, ám kitűnő apropó, hogy felvezessem ezt a másik legendás filmet ugyanebből az évből. A majmok bolygójával kapcsolatban sokféle vélekedéssel találkoztam már, a megszállott rajongástól kezdve a „nézhetetlen” minősítésen át egészen a bántó közönyig; jómagam a legelsőt osztom. Koromnál fogva olyan szerencsés vagyok, hogy a legfogékonyabb éveim alatt, ráadásul moziban láthattam először a filmet – akkoriban ez jelentette számomra a sci-fit, és manapság is etalonnak számít a szememben.

Lawgiver Statue

Mivel mocapes prequel (de még az is lehet, hogy reboot) készül (Andy Serkisszel, ki mással!), törvényszerű, hogy a Sztárüjformában terítékre kerül az eredeti. A következőkben néhány ritkábban látható műhelyfotóval hódolunk a filmnek.

Nova szerepét először Ursula Andressnek szánták, végül Linda Harrison kapta meg. Érdekes (?) egybeesés (??), hogy Linda a stúdiófőnök-producer Richard D. Zanuck babája volt a forgatás alatt. Zanuck a bemutató évében el is vált a nejétől, és feleségül vette Lindát, akiről tudni kell, hogy pocakja már a forgatás alatt kigömbölyödött, és az utolsó hetekben igencsak ügyelnie kellett a testtartására, hogy ne látsszon a vásznon.
Az eredeti forgatókönyv szerint a vademberek pucér felsőtesttel járkáltak. A nők is. A Fox azonban a PG besorolás miatt leszavazta az ötletet. :(
És íme, itt látható a számomra tökéletes nő, Nova. Jó alakja van, csinos arcocskája… és nem beszél!!!

Linda Harrison as Nova

A negyedik űrhajós, Stewart nyúlfarknyi szerepét először férfira írták. Végül Dianne Stanley szerződéses színésznő kapta meg, akit a stáblista sem említ. Ugyanebben az évben ugyancsak megemlítetlenül szerepelt egy másik filmben, aztán eltűnt a süllyesztőben: egy ohiói tanyára költözött csirkét kopasztani. Emlékezzünk meg róla egy szép képpel:

Dianne Stanley as Astronaut Stewart

Maszkokról szólva: a hollywoodi mozik legnagyobb smink-költségvetésével büszkélkedhetett akkoriban a film: a teljes költségvetés egyhatodát vitték el a majompofák, amelyeken nyolcvannál is több sminkmester dolgozott. Sokáig tartott felrakni, muszáj volt néha rágyújtani is közben:

Smoking Ape

A Zirát alakító Kim Hunter (fent) olyan sok időt töltött a majomsmink alatt, hogy amikor Charlton Heston néhány hónappal a forgatás után először találkozott vele, simán elment mellette az utcán. A maszkokat a forgatások szüneteiben is viselni kellett (naná: órákig tart fölrakni és nagyon fájdalmas levenni), ezért összeturmikszolt élelmiszert fogyasztottak a színészek szívószállal. A következő képen Roddy McDowall látható, ebédszünetben:

McDowall with Umbrella

Roddy McDowall profi színész volt, ő javasolta a társainak, hogy az élethűség kedvéért feltűnőbben pislogjanak és grimaszoljanak. McDowall hazafelé a kocsiban is előszeretettel magán hagyta Cornelius csimpánzarcát, és autóstársait riogatta. Állítólag Jerry Goldsmith is gorillamaszkot viselt komponálás és vezénylés közben, hogy még jobban beleélje magát.
Az alábbi képen egy sminket még nem viselő gorillajelmezes feszít indokoltan büszkén a főszereplő Charlton Heston társaságában:

Chuck with Unmade-up Gorilla

A pórul járt ANSA-űrhajónak nem volt neve: a rajongók keresztelték el később Icarusnak, és manapság már mindenki így emlegeti. Kukucskáljunk bele!

IInt. Space Ship

Több képem is van a múzeum belsejéről. (Eredetileg a filmben szerepelt volna egy szobor is, a közismert „nem lát / nem hall / nem beszél” alakzat – csak épp majmok helyett emberekkel. Ez végül kimaradt, szerencsére; nem azt mondom, hogy gyenge poén, de semmiképpen sem illik a film hangulatához.)

Int. Museum Int. Museum Int. Museum Int. Museum

A regénybeli majomtársadalom az ötvenes-hatvanas földi évek fejlettségi szintjén áll, van benne autó, tévé; mi több, már az űrkutatással is kísérletezgetnek a makik. Ezzel szemben a filmbéli majomvilág inkább középkorias. Ennek oka a költségvetésben keresendő; olcsóbb volt ez így. Majomfalva épületeit egyébként a híres spanyol építész, Antonio Gaudí tervei ihlették.

Building Ape City

Az Icarus kényszerleszállását a Lake Powellnél forgatták Utah és Arizona határán. Ez tulajdonképpen a Colorado folyó egy gáttal leválasztott része.

Filming on Lake Powell

A záró jeleneteket pedig Kaliforniában. Gyönyörű vidék, nem? A Szabadság-szobor egy mesterien megfestett kép belemontírozva a sziklás hegyoldal képeibe. Úgy tudom, csak kipróbálni lusta voltam, hogy a Tiltott Zóna a Google Earthön is megtalálható.

LandscAPE

Habár John Wayne neve is fölmerült, Arthur P. Jacobs mindig is Charlton Hestont szánta Taylor szerepére. (Talonban maradt Marlon Brando is.) A Szabadság-szobor jelenetének ötletét Rod Serling vetette fel, és az alapul szolgáló francia regény írója, Pierre Boulle eleinte igen bosszús volt miatta, ám a későbbiekben úgy megszerette, hogy azt nyilatkozta: jobb, mint az ő befejezése.

Shooting The Shooting

Pierre Boulle regénye a filmmel ellentétben nem a Földön játszódik, továbbá kettős! csattanót is tartalmaz. Kár lenne most lelőnöm a poén(ok)at; aki nem olvasta még, szerintem mindenképpen pótolja be. Nyilván a film megnézése is melegen ajánlott mindenkinek, aki nem látta még, és befejezésül mutatok még egy képet a borotválkozó főszereplőről:

Charlton Heston Shaving

A következő tárlat is majmos vonatkozású lesz, jellegében mégis egészen más. Senki ne menjen nagyon messzire!


14 comments

 1. Chelloveck, én mindig olyan szívesen olvaslak, de most már a harmadik szemüveget íratom fel a fekete alapon szürke oldalad miatt. :)
  Vagy csak én vagyok ilyen kényes?

 2. Avatar of dzsejt

  Én határozottan a “baromira nem tetszik” szlogenű csapatot képviselem, bár már elég régen láttam. A film vége kolosszális, ez vitathatatlan, a hölgy pedig rendkívül dögös, ez kétségtelen. De ezzel nekem ki is merült a pozitívumok listája. Viszont megérett egy újranézésre – amúgy is nosztalgiázok, Rambo, Rocky, Kobra, Flash Gordon, Blade Runner, Támadás a Krull bolygó ellen, ez is belefér -, hiszen rendesen megkoptak az emlékek. Pl. nem is emlékszem, hogy négy űrhajós volt, de már a múzeumra sem… Na, majd ha lesz újra gépem, lesz mit néznem :D

 3. Az a baj ezzel a filmmel, hogy a könyv túl jó.

 4. Avatar of Chelloveck

  Ezzel alighanem a fején találtad a szöget.
  Azonban én gyerekkoromban hamarabb láttam filmen, a Táncsics moziban, mint olvastam volna könyvben, így nem kellett mihez hasonlítanom. És úgy elsöprő ereje volt a filmnek, ami után a könyv felfedezése csak hab lett a tortán.

 5. Avatar of Chelloveck

  Bree, szeretettel üdvözöllek első hozáászólásod alkalmából. Ma délután kipróbáltam a fehér blogot, de pánikrohamot kaptam, egész délután vert a víz, végül az első alkalmas pillanatban visszacseréltem. Még annyit meg lehet tenni, hogy valakivel átkalapáltatom a szürke betűket fehérre, de többre képtelen vagyok. :(

 6. Avatar of Annatar

  Én viszont sokáig csak a képregényváltozatot ismertem, majd elolvastam a könyvet is. Nem is értettem, hogy mit beszéltek egyesek a Szabadság-szoborról :P A filmet talán nem is láttam úgy igazán rendesen, tévében talán úgy 10-15 éve, legalábbis zavaros emlékeim vannak róla.

 7. hédemá’ kuksizd meg mit tanátam Néked így nagyonmegkésve/előrehozva szülinapi ajándékként :

  http://www.youtube.com/watch?v=oDWwGtsgxuk&feature=player_embedded

  s ha jó Apuka vagy,akkó’ má’ az Endre Bá’ elküldi neked ahonnan beszerezte ;)

 8. Avatar of Chelloveck

  Ez de durva; Endre, köszönöm szépen! Hát ez egy hálaisten!
  (Nagyon jó apuka vagyok ám!)

 9. Nem is tudom, hogy kerülte el a figyelmemet ez a cikk, pedig legalább havonta megnézem. Köszi! Külön köszi a képekért!!

 10. Great color shots of the river that cuts through..always wondered how they got that wideshot!!
  Love the photos here….

 11. huu rég jártam erre, de nagyon király lett az új design! :)
  ez a kedvenc rovatom! köszi Chelloveck!

 12. Avatar of Chelloveck

  Jók már a színek? :D
  Gyere gyakrabban!

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin