Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

A Metropolis a kulisszák mögött

A Metropolis a kulisszák mögött

2010-szept-03

Dunát lehetne rekeszteni a Metropolis c. 1927-es német némafilm jelentősségéről, a sci-fi filmekre gyakorolt hatásáról és az elveszett-megtalált részletek kalandos sorsáról szóló cikkekkel, én ettől megkímélnék mindenkit; magán a Wikipédián is tartalmas, informatív és minden részletre kiterjedő szócikket talál az érdeklődő (ráadásul én is tartottam egy ötperces kiselőadást-bevezetőt, amikor a Tündérgyárban, a meetup után vetítettük). Digitális múzeumom elsősorban azt kívánja bemutatni képekben, hogyan is készült a németeknél egy ilyen nagyszabású alkotás.

A miniatűr díszleteken aprócska járműveket mozgató filmeseket ábrázoló fotómat már a BTS-rovat bemutatkozó bejegyzésekor elsütöttem, ezért nem rakom ki újra, ám azok, akik csak most kapcsolták be a készüléket, kattintsanak határozottan az egérgörgővel, mert tényleg szenzációs. Az alábbi fényképen viszont egy annál is korábbi fázist leshetünk meg: az ácsok a kis díszleteket tákolják össze éppen.

Ácsok

Itt pedig a rendező, Fritz Lang és asszisztensei az előre-vissza csúsztatható kamerával, amellyel a robbanást vették filmre:

Csúsztatott kamera

Maria szerepében Brigitte Helm a szigorú rendezői instrukciókat hallgatja:

Fritz Lang és Brigitte Helm

A robotlány jelmezébe is Brigitte Helm bújt bele személyesen. Láthattuk már őt egy forgatási fotón, az alábbi képen épp felfrissülni próbál a forgatás szünetében:

Megszomjazik az ember, na!

Brigitte Helm

Itt Fritz Rasp („A Sovány”, aki Freder után kémkedik) és Theodor Loos (Jozafát) látható a rendező társaságában. (Rasp azért különösen érdekes, mert az ő szereplésével készült jelenetek 2008-ig nem is kerültek elő!)

Fritz Rasp, Theodor Loos, Fritz Lang

Az utolsó simítások Alfred Abel (Joh Fredersen) öltözékén:

Előkészületek

Az egyik kedvenc képem a sportolókat játszó statisztákról a stadion díszletei közt:

Sport

Karl Freund operatőr és Fritz Lang rendező az elárasztott város díszletei közt mosolyog:

A viizben

Az utolsó képemen pedig magát az özönvizet filmezik:

Forgatás a viizben

Még egy érdekes anekdota a végére: Fritz Lang a nácik hatalomátvételét követően nem sokkal az új propagandaminiszter, Joseph Goebbels irodájába hívattatott. A rendező megijedhetett, hiszen félig zsidó származású volt: közismert a történet, hogy el is vált a feleségétől, (a Metropolist író) Thea von Harboutól, aki a náci párt tagja lett. Elképzelhető hát megrökönyödése, amikor Goebbels elárulta neki, hogy néhány éve Hitlerrel együtt megnézték a filmet, a Führer pedig azt a kijelentést tette, hogy szeretné, ha Lang készítené a náci propagandafilmeket…


18 comments

 1. Nahát, sehol egy majom; tiszta beszarás :D

 2. Első pillantásra azt hittem, a kiadónkról írsz :)

 3. Zseni vagy Chello…
  Ezt mondom annak ellenére, hogy kicsit utállak az IG találkozó negligálásáért… :)

 4. Ez a film zseniális, örök darab. Köszi az írást!

 5. Avatar of Chelloveck

  Jaj, Lajos, de csak egy egészen kicsit utálj engem! Nem negligálom én; el akartam menni, hiszen (mint azt a Könyvhéten mondtam is) a nyáron Sopronban töltöttünk pár napot, és jó lett volna összekötni a kellemeset a hasznossal. Sajnos azonban olyan kedvezményes volt a szállás (a Hotel Sziesztában), hogy az IG tali időpontjára már tele voltak; csak augusztus végére szereztünk helyet. Mivel Sopron azért elég messze van innen, egy nyáron kétszer nem tudtunk volna leutazni.

  Az meg, hogy a Metropolis ilyen örök darab lett, szerintem nagyrészt a nagy költségvetésnek (minden idők ledrágább némascifije, ötmillió birodalmi márka, UFA Stúdió a csőd szélére sodorva tőle) köszönhető, hiszen tipikusan az a kategória, amikor a látvány elvisz egy középszerű, szájbarágós, óverszentimentális sztorit. Ha szigorúan vesszük, ez a helyzet… :) Oszt mégis milyen kult klasszik lett belőle! (Különben akkoriban nem is volt valami átütő siker, sokan fanyalogva fogadták, ellentétben például, hogy ne menjek messzire, a King Konggal :mrgreen: amelyet két moziban is premiervetítettek, és tömött sorokban ácsingóztak a jegyért a kajára szánt pénzüket szorongatva a faszikáim a gazdasági válság tetőpontján.) De szeretjük és ez a lényeg!

 6. Elmentem annak idején a Tündérgyárba, két előadás, és a film miatt.
  Kértem egy sört, állva iszogattam (leülni nem tudtam), az ki is tartott a kritikáról tartott – számomra – csalódást okozó előadás feléig.
  Akkor feladtam, mert felbosszantottam magam, a sör is elfogyott, ezért sajnos nem vártam meg a bevezetődet és a filmet.
  Azóta is sajnálom, hogy nem tudtam megnézni sem az előadást, sem a filmet. Pedig kéne, de hol?

 7. Avatar of Chelloveck

  Pont mához egy hétre kezdik vetíteni Angliában a mozik a teljes verziót, ami aztán novemberben kijön dévédén és blúrén. Addig most már bírd ki, ne érd be holmi másfélórás csonka változatokkal! Az én dumámat meg, ha beindul a filmklubom, majd elmondom még egyszer :)

 8. Milyen filmklub? Hol? Mikor?

 9. Avatar of Chelloveck

  Hát ez a két kérdés gyötör engem is már mióta! Három évre előre össze van állítva a program, csak egy faszajó hely kellene neki.

 10. Nem lehet összekötni valami létező infrastruktúrával?
  Írószövetség. Vagy állandóan megy a duma valami kocsmáról a Moszkva-téren, az gondolom már ismert, bejáratott hely sf-körben. Nem sok kell még egy filmklubhoz, csak egy olcsó különterem, meg némi technika (vagy mi).

 11. (Ma invitált Téged az Avana tárgyalásra, filmekről)

 12. Avatar of szergely

  “Próbáljuk már ki ezt a hülyeséget!
  404-es hiba: Nem található

  Ajjajj, sajnos nincs itt olyan, amit kerestél! Azonban ne aggódj, hibákra számítottunk és szerencsére van egy csomó eszköz oldalt, ami segít neked a keresésben.”

  oda kattintottam, erre ez fogad :-) hát mi történt? :-P

 13. Avatar of Chelloveck

  Az csak egy teszt volt. Miután meggyőződtem róla (Endre segítségével), hogy működik, levettem. A facebookols lájk bátnt próbáltam ki vele.

 14. Avatar of szergely

  értem :-)
  nekem ezzel az a bajom (hangsúlyozom, magamról beszélek! csak épp nektek) hogy az ellenkezője megszűnt, nincs, hiánycikk…

  van pl. “elfogadás klub”, de nem találtam a “kirekesztés klubot”, kínomban végig próbáltam a “kirekesztett”, “kizárt”, “szegregált” stb-t de semmi :-(
  és van ez a “lájkolás” meg “láwolás”… szükségem lenne alsó hangon “unlájk” “dóntlájk” “dontláw” gombokra, sőt inkább “hate”-re :-)
  ahol én nézem ott sajnos nincs… :-(

 15. Avatar of Chelloveck

  Kábé két perce posztoltam újat, még meleg! na ott nem is lesz szükség diszlájk gombra, efelől én kezeskedem! :)

 16. Az anekdotához hozzátartozik, hogy ez a film volt Hitler kedvence. Többek között ezért is hívatta be Goebbels Langot, akire furcsán néztek a megbízott emberkék. “De miniszterúr! Lang köztudottan zsidó származású…”. Erre volt az a válasz “hogy ki zsidó és ki nem, azt én döntöm el…” :)

 17. Avatar of Chelloveck

  Köszi a kiegészítést, így teljes! Imádom az ilyen sztorikat.

 18. Nagyon szeretem ezt a filmet, köszönet megint csak az élményért.

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin