Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Hungarian stop motion – Foky Ottó életműkiállítás

Hungarian stop motion – Foky Ottó életműkiállítás

2010-szept-17

 

Mirr Murr és barátai címmel látható mától egy remek kiállítás a Közlekedési Múzeumban Foky Ottó munkáiból, aki 1956-tól 1987-ig, nyugdíjba vonulásáig a Pannónia Filmstúdió animációsfilm-rendezője és tervezője volt. Az ő neve talán a legközismertebb a magyarországi stop motion történetében, nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy ezt a kiállítást nekem találták ki.

Tévémaci

A kiállítást ma reggel tíz órakor, rövid megnyitó ünnepség után adták át a közönségnek. Az első vendégeket Kócziánné Dr. Szentpéteri Erzsébet, az intézmény főigazgatónője köszöntötte, a bevezető beszédet pedig Bartos Erika, a kisgyermekes családok körében az elmúlt években nagy népszerűségre szert tett gyermekkönyv-író mondta el. Őt ovisok követték a színpadon, akik az Ugrifüles betétdalát énekelték el, majd ismét a főigazgató asszony vette át a szót, könnyekig meghatva a produkciótól. (A múzeum egyik dolgozója, a neve elhallgatását kérő Képes Gábor barátom meg is jegyezte, hogy főnöke igen szigorú hölgy, nem is nagyon látta még ilyennek. Erikáról pedig annyit, hogy nagyon kellemes csalódás volt a számomra, jót beszélgettünk a kockázásos bábanimációról, gyakorlatilag együtt néztük meg a kiállítást.)

Tévémaci

Ha stop motionről tartok előadást, mindig azzal kezdem, micsoda megrökönyödést vált ki mindenkiből a tévémaci valódi mérete, hiszen gyermekfejjel hajlamosak voltunk azt hinni, hogy a figura és bútorai velünk és berendezési tárgyainkkal megegyező méretűek. Végre élőben és egészen közelről sikerül szemügyre venni ezeket a bájos tárgyakat és babákat!

Tévémaci

Az első tévémacit még Köbert Tibor tervezte, neki Valérkája volt, majd Koch Aurél tervei alapján kapott új formát (és Csutkababát); a jelenlegi, immár három évtizede a képernyőn látható „új” a Foky Ottó-féle, ő már Paprika Jancsival alszik. A figura keretszereplőből önálló mesehőssé alakult a nézők szemében. Igazából Ottó bácsi és az ő picurka, zöld pizsamácskája segített leküzdeni a korábban csipkés, pöttyös bugyiban tetszelgő mackó nemi szerepzavarait is.

Mirr Murr

A bábok a használat során természetesen amortizálódnak, Mirr Murrból, a kandúrból is volt vagy harminc darab. Közben a bábok külseje, fazonja is változott valamelyest, a tervező menet közben meggondolhatja magát a kinézetüket illetően, persze ez csak annak meglepő, aki nem tudja, hogy a King Kong figurák sem voltak mind egyformák.

Mirr Murr

A bábok keze, lába könnyen mozgatható ólomdrót köteg volt, a kézfej pedig szilikongumi vagy bőr. A bábu teste fából készült, a fej és a lábfej viszont mindig parafából, hogy hozzá lehessen tűzni kalapot, szemüveget, bármit – a lábat pedig értelemszerűen muszáj animáció közben hozzátűzni a szőnyeggel vagy fűvel fedett, ugyancsak parafa alaplaphoz. Jól is néznénk ki, ha nem lenne rögzítve!

Misi mókus

A bábos ennél a technikánál akkor jár el a legbölcsebben, ha minden mozdulatot előtte maga is eljátszik, lemodellez visszafelé, tehát élőben. Ezután következhet a hangyányi bábmozdítás, exponálás, megint báb, megint kamera – mindez évtizedekig. Biztosan rengeteg türelmet és nagyfokú koncentrációt igényel, de akkor is az álomhivatásaim egyike ez.

Misi mókus

Nem is tudtam, hogy Ottó bácsi tervezte a Mammut II-ben azt a fordított világot. Az áruház emellett minden évben őrá bízza a karácsonyi dioráma tervezését. Ezen a kiállításon a számomra legérdekesebbek a mesék alapján készült diorámák voltak, az ezekről készült fotókkal illusztrálom most a cikkemet. (Vagy a cikk kíséri a fényképeket? még én sem tudom eldönteni.)

Ugrifüles

A pompás diorámák mellett látható a kiállításon rengeteg figuraterv a falon, valamint vitrinekben a) nosztalgikus hangulatot előidéző pazar gyűjtemény a kor használati tárgyairól és játékairól b) azokról a tárgyakról, amelyekkel a mesehősök is rendelkeztek kicsiben. A kiállítóterem közepén egy vetítőhelyiség is helyet kapott, ahol megállás nélkül mennek a mesék, és a kicsik bábozhatnak is. Ha ezekről is mellékelnék fotót, betelne az internet, és más többé nem tudna blogolni. Tessék szépen megnézni személyesen!

Ugrifüles

Az egyetlen negatívum, amit a múzeummal kapcsolatban meg tudok említeni, az kérem a biztonsági rendszer. Mert ugyebár egy ilyen helyre, ahol romlatlan lelkű kisgyerekek is vannak, két olyan alakot beengedni, akik a következő képen láthatóak, az azért mégiscsak skandallum!

Kollárik és Képes

Ottó bácsiról, életéről, műveiről nem írok most, a kedves érdeklődő maga begépelheti a nevét a keresőbe. Mivel azonban ezt a blogot – vélhetően – sok science fiction rajongó is látogatja, az ő kedvükért mutatok még egy érdekes képet, a címe: “Hogyan hozható kapcsolatba Foky Ottó a tudományos fantasztikummal!” :)

Spaceship Design

Tiszta lelkiismerettel ajánlom a Mirr Murr és barátai kiállítást mindenkinek: még egy hónapig megtekinthető. Gyermekkorunk mesefigurái testközelben, kellemes hetvenesévek-beli hangulat, és ha van nagyobbacska gyerek a családban, aki már ismeri a tévémacit és ezeket a meséket, akkor neki is élmény lehet; én nagyon sajnáltam volna, ha egy ilyet kihagyok.


9 comments

 1. Helló

  Szerintem neked az hiányzik – mint már mondtam-, hogy forgass egy rövidke filmet. Gyere szegedre a táborba és majd megbeszéljük, technika van, én felajánlom magam, ember bábosításra (pixiláció), már csak a napot kell megfűzni. De ha gyorsak vagyunk minden megoldható. És a végén büszkén mutogathatod a kezed és kamerád munkáját.
  Az ember számára a legfontosabb a sikerélmény!!!
  Üdv: L.

 2. Csodálatosak a képek, de az a két figura a végén… :)

 3. Avatar of onsai

  Annyira hangulatosak az ilyen kiállítások. Remélem, én is eljutok majd rá. Bár szerintem a kölkök már azt se tudják, milyen bábok ezek. Inkább a felnőtteknek nagy élmény.

 4. Avatar of szergely

  örökké termő fa és tévémaci RULEZ 4 evör! :-)

 5. Most, hogy újra megnéztem ezeket a képeket, eszembe jutott milyen kifejezés illik rájuk. Nagyon régen nem használtam, ideje volt elővenni.
  Szívmelengető… :)

 6. Avatar of Chelloveck

  kertesz100, megcsináljuk! És csempészünk egy kis tárgyanimációt is a pixillációba; nyárig összerittyentek valami forgatókönyvet.

  Más: úgy örülök, hogy működik a lájk gomb! :)

 7. Én nem felejtek, de te sem próbáld meg. De ha engem is felső kamera állásból veszel állandóan, mint az itt szereplő bábokat, hát abból nagy bajok leehetnek, sőt lesznek.Nem szabad a “kicsiket” megölni, még fényképezőgéppel sem.

 8. Avatar of Chelloveck

  Remélhetőleg te nem leszel oldalról elkerítve plexivel a táborban! :mrgreen:

 9. Nagyon jó cikk!!! Erre is csak most leltem rá:)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Babáznak meglett férfi létükre! | Chelloveck - [...] A legelső legyen magyar! Íme Ugrifülesék, Mirr-Murrék, Makk Marci, Misi mókus és a megújult tévémaci atyja, Foky Ottó, akinek ...

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin