Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Majomparádé!

Majomparádé!

2010-okt-31

Joey Vento barátom, akivel gyakorta csereberélünk ritka képeket, meglehetősen nagypályásan űzi ezt a gyűjtögetősdit, de olyannyira, hogy van egy Haunted Barn nevű filmmúzeuma. Amellett, hogy rendszeresen filmvetítéseket szervez (híres meghívott vendégekkel, hiszen megfordult nála Caroline Munro vagy Linda Harrison is), tiszteletet parancsoló gyűjteménye van filmes relikviákból. Nagy szerelme a Majmok bolygója; most az azzal kapcsolatos gyűjteményében turkálunk egy kicsit.

A legelső fotónk bal oldalán látható maga Joey, kezében egy mutáns maszkjával a második mozifilmből (Beneath The Planet of The Apes), cimborája kezében pedig a maszkgyűjteményét megalapozó gorilla-álarc, amit tízévesen kapott az apukájától:

Egy közeli az előző mutáns-maszkról:

apes-collection-2.JPG

Egy újabb gorillaálarc; ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy a legendás majomsminkeket a kevésbé fontos szereplők esetében, a kisebb költségvetésnek köszönhetően, ehhez hasonló komplett álarcok váltották fel a második résztől kezdődően:

apes-collection-3.JPG

Csimpánz- és orangután-álarc is található a Szellemlakta Csűrben:

apes-collection-4.JPG

Ursus tábornokot ellenben, ahogy kell, kimajomsminkelték. Talán kevesen tudják, hogy magát Orson Wellest kérték fel eredetileg Ursus szerepére, ám ő visszautasította. Eredeti Ursus-arctoldalékok:

apes-collection-5.JPG

Hanyagul kidolgozott majomtappancsok:

apes-collection-6.JPG

… valamint egy pár gorillacipő:

apes-collection-7.JPG

A Csűr egyik (szerintem) legmutatósabb darabja ez a komplett gorillajelmez. De jó lenne egyszer egy ilyenben megjelenni valami találkozón! Cosplayes csajoknál biztos befutó, aki ezt magára ölti!

apes-collection-8.JPG

A negyedik film, a Conquest of… egyik gorillajelmeze, amelyről azt kell tudni, hogy nem a filmhez készült, hanem a Fox 1964 és 1968 készült sorozatából, a Voyage to the Bottom of the Sea-ből örökölték a Majmok:

apes-collection-9.JPG

Még az első film 1967-es forgatásából maradt meg a következő képen látható ágyékkötődarab (ezt hordták az elvadult emberek):

apes-collection-10.JPG

Ez a darab csak vendégként szerepelt egyszer a kiállítási tárgyak között, nem Joey saját tulajdona: Charlton Heston nadrágja!!! Még a szakadás is ott van a térdén, amikor a  főhős lehengerbucskázott a homokdűnéről:

apes-collection-11.JPG

A Majomváros egyik épületének darabja, amit a Malibu State Park-ban találtak, és elküldték Joeynak a Haunted Barnba:

apes-collection-12.JPG

Ez pedig egy szekérdarab, amint az a fotóról beazonosítható, a fék:

apes-collection-13.JPG

A Beneath…-ből egy Törvényhozó szobor feje:

apes-collection-14.JPG

Fegyverek az első és a második részből. A majmok puskái a második világháborúban használt félautomata M1-esek alapján készültek:

apes-collection-15.JPG

Ez pedig a második rész egyik gépfegyvere:

apes-collection-16.jpg

Ha messze van a Con, ahol villogni szeretnél a gorillajelmezeddel, pakold a söröket ebbe a gorilla-hátizsákba (Beneath The Planet of The Apes):

apes-collection-17.JPG

Joey egyik barátjának az apukája 1971-ben eljutott a forgatásra; ott készült ez a nagyszerű, általam nagyon irigyelt polaroid fotó Linda Harrisonról és Chuckról:

(Gyakran megfordult a fejemben, hogy a magyar mozgóképes sci-fi is megérdemelne egy Haunted Barn kaliberű minimúzeumot, csakhogy megkérdezéseimre többször is az a válasz érkezett, hogy a kellékek sajnálatos módon elkallódtak, úgyhogy ezt a tervemet, ahogy ez most kinéz, sohasem fogom tudni megvalósítani.)


6 comments

 1. Péter, elképesztő a rajongásod/szereteted úgy általában a sci-fi, azon belül is a régi filmek iránt…

 2. Nahát, ennyi izé… kacatot egy rakáson :D
  Azok a zöld és kék színű gorillacipők kifejezetten zavarba ejtőek…

 3. A million thanks to our great far-away friend Peter and the gang!! This is really quite a wonderful piece and next, you must have us interview you for a story on Kong or Apes.
  It would be our honor…we would love it also if you could do a Question and Answer session via cell phone for one of our upcoming screenings!!! The children would love it!!!
  All the best, Joey

  • Avatar of Chelloveck

   Sure, buddy, ask your questions anytime, I’m more than happy to do that interview on Kong, Apes or even Uncle Ray! We may discuss the details of that cellphone Q&A stuff, too – I’ve never done like that before, but sounds great!
   Bests,
   Peter

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin