Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Joe, az óriásgorilla

Joe, az óriásgorilla

2010-nov-22

Régen volt már majmos poszt; óriásmajmos meg pláne. Ezúttal azonban nem King Kongról lesz szó… csak majdnem! :)

A Joe, az óriásgorilla (Mighty Joe Young, 1949) ugyanis szintén az RKO Radio Pictures produkciója, ugyanazzal az alkotócsapattal. Ennek a történetét is Merian C. Cooper ötlötte ki, Ruth Rose öntötte forgatókönyvbe, Ernest B. Schoedsack rendezte ezt is, a trükkökért ismét a nagy Willis O’Brien felelt – csakhogy az animátorok közt felbukkant egy vékonydongájú fiatalember, az akkor még hajjal rendelkező Ray Harryhausen, aki a King Kongon nőtt fel, akit Obie munkái inspiráltak egész életében: akinek egy álom vált valóra, amikor részt vehetett a produkció munkálataiban. Raynek ez a film jelentette a belépőt a rövid mesefilmekből az egész estés nagyfilmek világába.

Egy tíz évvel azelőtti naplóbejegyzésében Ray megemlíti első találkozását O’Briennel (nézzétek csak, „Obrine”-nak írja a nevét; érdekes). 1939. április 11. volt a sorsdöntő nap, amikor az MGM stúdiójában először találkozott példaképével és leendő mentorával (akit aztán jelentősen túl is szárnyalt).

Konghoz hasonlóan Josephből is több figura készült, „akik” ráadásul nem is egyforma méretűek voltak (ahogy Kong sem). Joe a történet szerint mindössze három-négy méter magas, és néhány jelenetben a drámai hatás kedvéért tűnik magasabbnak. A kisméretű modelleknek megvan az az előnyük, hogy a vetített háttér is lehet kisebb – és így nem lesz annyira szemcsés.

Ray igen gyöngéd érzelmeket táplált a babái iránt. Ezt a finom borjúszőrrel bevont majombabát Jennifernek becézgette:

Noha Willis O’Brien neve szerepel a különleges effektusok felelőseként, a valóságban Ray Harryhausen végezte a stop-motion animáció majdnem kilencven százalékát (természetesen Obie tervei és vázlatai alapján). Képünkön épp a gorillát animálja a banános jelenethez:

A csepp majombabákat Marcel Delgado rakta össze (akárcsak a King Kong bábukat), ám Joe mozgása, gesztusai, arckifejezései sokkal kifinomultabbak, mint hatalmas elődjéé. Az alábbi fényképen a lasszózós jelenetet kockázza Harryhausen:

Obie egy miniatűr szekérrel bíbelődik a következő képünkön,

ezen a fotón pedig a stop-motion trükkfilmek történetének máig egyik legjobban sikerült és legemlékezetesebb jelenetét, az árvaházi mentést animálja O’Brien:

(Terveztek egy folytatást is a filmhez; az izgalmas „Joe találkozik Tarzannal” címmel; Tarzant Lex Barker alakította volna. Végül a folytatásból nem lett semmi, elsősorban annak köszönhetően, hogy a Joe a vártnál gyengébben teljesített a jegypénztáraknál.)

Egy majdnem elfeledett, igen tehetséges animátor, Pete Peterson is dolgozott a film néhány jelenetén:


Utolsó képünkön Obie második felesége, Darlyne látható a Joe-ban szerepelt összes pici figura társaságában:

Ha folytatás nem is, újrafeldolgozás született a filmből 1998-ban, Charlize Theron főszereplésével, ahol egy jópofa és kedves cameo-szerepben Terry Moore (az eredeti változat Jill Youngja) és maga a mester is feltűnik!! Terry Moore a remake Jilljére nézve tűnődni kezd: „– Valakire hasonlít ez a lány… de kire is?” –, mire az idős Ray mosolyogva megjegyzi: „– Rád, kedvesem. Ilyen voltál, amikor megismertelek.” :) Na, ilyen mondatok kellenek egy remake-be, nem olyanok, mint a Titánok harcáéban az a harmatgyenge poén Bubo rovására!


6 comments

 1. AMAZING once again Peter!!! Love especially Ray working on the ranch set-up and of course that very first log entry which started it all didn’t it!! Thank you my friend and colleague for always posting stuff from that golden age.
  It makes us all stop and dream a bit…
  Have a wonderful Thanksgiving and we need a nice Hungarian wine this year!!!
  Best always, Joey, Diane and Jessica

 2. Egyszerűen döbbenetes, milyen információkat potyogtatsz el egy-egy blogbejegyzésben. :) Klassz!

 3. Avatar of Chelloveck

  Köszi :) Pedig ezek csak képaláírások, még nem is sejted, mi minden lesz a könyvben! :)

 4. Engem nem kell beetetni, én már fix vásárló vagyok. :D

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin