Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Mérethű bábok, jelmezek

Mérethű bábok, jelmezek

2011-feb-10

Ebben a rovatban megcsodálhattunk már aprócska maketteket, gülünagy díszleteket, kockázással mozgó tündéri bábukat, ám a legkézenfekvőbb eljárás egy fantasztikus lény életre keltésére az emberre húzható jelmez vagy a színész külsejét felismerhetetlenné tevő, kimunkált maszk. Ilyenekkel Dunát lehet rekeszteni, hiszen költségkímélő volta miatt előszeretettel alkalmazzák, bár azt azért hozzá kell tenni, hogy egy ilyen kellék manapság többe kerül, mint az ötvenes években egy komplett fantasztikus film költségvetése. Néhány ritka, érdekes(és kattintásérdemes) képet válogattam össze tehát olyan lényekből, amelyek 1:1 méretarányban készültek el a trükkműhelyekben.

Nem tehetek róla, nekem az egyik kedvenc idegen kreatúrám a tauntaun, amely sokszor előkerült már a stop motion kapcsán, ám most a film egyik életnagyságú bábuját is megtekinthetjük, ahogy a rendező, Irwin Kershner éppen megtauntaunagolja:

Tauntaun

Az Időkapu (Timegate) című film egyik dinoszauruszbábuját láthatjuk a képen, a fölötte álló férfi pedig nem más, mint a tehetséges animátor, Jim Danforth, aki a Titánok harcában Ray Harryhausen segítőjeként dolgozott. (Köszönet Loren Butch Portillónak ezért a ritka képért!)

Danforth

Reggelizni indul a Majmok bolygója (Planet of The Apes) egyik gorillajelmezese, remélhetőleg a tálcájára már oda van készítve a szívószál is:

Ape

Dino de Laurentiist láthatjuk egy életnagyságú (!) King Kong bábuval, amely a korabeli hírverés szerint a filmtörténelem legnagyobb működő robotja. (Ezzel a szenzációhajhász porhintéssel a majom bekerülhet minden idők legnagyobb filmes hájpjai közé, hiszen a Carlo Rambaldi tervezte gigászi majomrobot valóban létezett, ám körülbelül negyven másodpercet ha szerepelt összesen a filmben, hiszen a jelenetek nagy részében egyszerűen a majomjelmezbe bújt, legendás maszkmestert, Rick Bakert láthattuk.)

Kong76

Rick Baker majomjelmezes története külön cikket érdemel, ám a következő ritka fotón megnézhetjük, hogyan festett tizenhat éves korában az idén már hatvanéves mester:

Baker

Talán úgy gondolja, kollégája megjelenése nem eléggé szalonképes, ezért Lugosi Béla sminkjén igazít egy kicsit Boris Karloff:

Bela & Boris

Az emlékmás (Total Recall) forgatásán járunk. Szeretem ezt a képet, az egyik legdinamikusabb forgatási fotóm:

Total Recall

Kicsit nyugisabb a helyzet a következő képen, amely A légy (The Fly) forgatásán készült, és a hátborzongató maszkot viselő Al Hedisont láthatjuk rajta pihenés közben:

Fly

A folytatásban ez a maszk egy kissé megnőtt és élethűbb lett: a promóciós fotón Vincent Price társaságában látható a rusnya szerzet:

Fly Return

Kedvelem ezeket a beállított promóciós képeket, így a kedvenceim közé tartozik a most következő is, Az időgép (The Time Machine) morlockja, és a szép Weenát játszó Yvette Mimieux:

Morlock

A következő jelenet mindenki számára ismert. Csak nem ebből a szögből:

A már említett Carlo Rambaldi nagyszerű E.T. jelmezéről is híres, amelybe törpe és láb nélküli gyerek egyaránt belebújt; képünkön az E. T. a földönkívüli (E. T. The Extra-terrestrial) forgatásából láthatunk egy ellopott pillanatot:

ET

Kevésbé barátságos földönkívüli jelmezét láthatjuk az alábbi képen: a Világok harca (War of The Worlds) marslakójáét:

Martian

A bebújós szörnyjelmezek (suitmation) legtipikusabb példája a Godzilla-filmek, itt a Godzilla vs. The Sea Monster forgatását leshetjük meg Gojirával és Ebirah-val:

Godzilla

A Tiltott bolygó (Forbidden Planet) robotját, Robbie-t alakító Frankie Darro:

Robbie

Jelmezekről szólva igen olcsó húzás lett volna Csubakkát is beraknom az erről az egy szerepéről elhíresült Peter Mayhew-val a bőrében, én ennél sokkal nagyobb meglepetést tartogatok a cikk végére. A Szindbád és a tigris szemében (Sinbad And The Eye of The Tiger) az egyébként kockázással életre keltett Minotont, hogy időt és pénzt spóroljanak, a messzi jelenetekben jelmezes színésszel játszatták el, és ez a bizonyos színész vajon ki volt? Bizony, Peter Mayhew, a képen a rendező Sam Wannamaker és Ray Harryhausen társaságában:

Minoton

Jó lenne beszerezni egy hasonló jelmezt; most farsang közeledtével igencsak hasznát venném!


8 comments

  1. Peter Mayhew valóban szép szál legény. Ha több pénzem lett volna, lenne tőle is autogramom, de legalább elmondhatom, hogy élőben tornyosult fölém :P

    A tauntaun nekem is kedvencem volt, jól kitalált kis szörnyike.

  2. Avatar of Envoy

    Érdekes, hogy annyi anyagot beépítettek a tauntaunba, hogy egy felnőtt megülhette.

    Az utolsó előtti képen jól látom, hogy be van festve a színész arca? Vagy az álarcszerűség? Az orra kicsit furcsa, de nem tudom eldönteni.

  3. Érdekes munka lehet egész nap ilyen maszkok között forgolódni. Nincsenek rémálmaik? (bár ők abból is munkát tudnak csinálni…)

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin