Kollárik Péter múltidéző sci-fi magazinja

Ian Wilkinson figurái és diorámái – második rész

Ian Wilkinson figurái és diorámái – második rész

2011-ápr-29

Nemcsak a Harryhausen-filmeknek, de a klasszikus rémfilmeknek, a sci-finek és egyéb fantasztikumnak is nagy kedvelője Ian Wilkinson barátom, a legutóbb bemutattam néhány figurát és diorámát az előbbi kategóriából, most nézzünk meg néhányat az utóbbiból! Az apró részletek tanulmányozása érdekében nem árt a képekre is kattintani.

Ian elképesztő gyűjteményének ez természetesen csak egy aprócska töredéke.

Elsőként a hihetetlen Jeff Yeagher mintázta Drakula, a mi Bélánkról készült James Bama-festmény alapján, remek színekkel:

Ugyancsak Yeagher-alkotás a Mr. Hyde-dá változó Jekyll doktorról:

És még mindig egy Bama-festmény alapján készült figura, Az Operaház fantomja:

The Curse of The Werewolf, ahol Oliver Reed játszotta a Farkasembert. Mike Hill szobra alapján készült a figura; a szobrász személyesen is gratulált Iannek a kifestéséért:

Ian frankensteines diorámáiból Dunát lehetne rekeszteni, nekem nem is annyira a karloffosak tetszenek, sokkal hangulatosabb a Bernie Wrightson munkája alapján készült pévécéjelenet:

A Universal klasszikus szörnyfilmjei közt emlegetik, ám számomra a legtisztább tudományos fantasztikumnak számít A láthatatlan ember. Hihetetlenül részletgazdag (mintegy száz darabból álló) készlet, ötletes megoldás, hogy a ruhaujj és a kesztyű össze sem ér Griffin vetkőzése közben, és nekem nagyon tetszik az áttetsző kísérleti patkány megoldása is:

Ikonikus rémalak A fekete lagúna szörnye, a figurával Ian első díjat is nyert egy megmérettetésen:

És íme King Kong! A figura külön érdekessége, hogy Ray Harryhausen szobra alapján készült:

A legvégére tartogattam azt a darabot, amitől a hajam szála is égnek állt. Alltime foreva námberván kedvenc filmem, A hihetetlenül zsugorodó ember (The Incredible Shrinking Man) jelenetét ábrázolja a következő dioráma, amikor Robert Scott Carey a pókkal vívja élethalálharcát az élelemért. Mit ad isten, ez is Jeff Yeagher. Huszonhárom centi hossszú a pók, hét centi magas a kisember:

Sokáig próbáltam győzködni magamat, hogy semmi szükségem rá, de sajnos csúfosan alulmaradtam magammal szemben: ezt a figurát én is megrendeltem. Szerintem hónapokig fog tartani, míg tisztességesen összerakom, és egyelőre sejtelmem sincs, hogyan fogom kifestegetni, mert ilyen profin, mint Ian, szerintem nem fogom tudni megcsinálni, de majd igyekszem, és természetesen fotókkal dokumentálni is fogom a haladásomat! :) Miután elkészült, a szobám becses dísze lesz.


2 comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ian Wilkinson harryhausenes diorámái | Chelloveck - [...] és mint említettem, néhány egyéb témájút is be fogok majd mutatni a gyűjteményéből a nem túl távoli jövőben; lesz ...

Leave a Reply

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin